Pemanfaatan Tanaman Herbal Sebagai Obat Tradisional Untuk Kesehatan Masyarakat Di Jempong Timur, Kecamatan Sekarbela, Kota Mataram

Authors

  • Nurvazila Virdaus Program Studi Tadris IPA Biologi, Fakultas Tarbiyah dan Keguruan, Jln. Gajah Mada No.100, Universitas Islam Negeri Mataram, Mataram, Nusa Tenggara Barat Author
  • Tina Warasari Program Studi Tadris IPA Biologi, Fakultas Tarbiyah dan Keguruan, Jln. Gajah Mada No.100, Universitas Islam Negeri Mataram, Mataram, Nusa Tenggara Barat Author
  • Laela Najmi Program Studi Tadris IPA Biologi, Fakultas Tarbiyah dan Keguruan, Jln. Gajah Mada No.100, Universitas Islam Negeri Mataram, Mataram, Nusa Tenggara Barat Author
  • Anis Syakiratur Rizki Magister Biologi, Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Universitas Mataram, Jln. Majapahit No. 62, Mataram, Nusa Tenggara Barat Author
  • Husnul Budiatman Dani Program Studi D3 Analis Kesehatan, Politeknik Farma Husada, Mataram, Nusa Tenggara Barat Author
  • Firman Ali Rahman Program Studi Tadris IPA Biologi, Fakultas Tarbiyah dan Keguruan, Jln. Gajah Mada No.100, Universitas Islam Negeri Mataram, Mataram, Nusa Tenggara Barat Author

DOI:

https://doi.org/10.71024/aksi.2024.v1i1.7

Keywords:

Health, Herbal Drinks, Empowerment, Socialization, Traditional

Abstract

Herbal drinks are an alternative treatment method that is increasingly popular with the public, especially as a solution to improve health and endurance. This research aims to explore the use of medicinal plants such as ginger, turmeric and cinnamon to make herbal drinks that can increase the body's immunity. The method used is community service, with production stages including preparing ingredients, boiling, and community service.  Research results show that this herbal drink is not only rich in beneficial active compounds, but also has the potential to treat various health conditions, including digestive disorders and inflammation. Discussions revealed that although there are challenges in public acceptance, especially among the younger generation, innovations in packaging and presentation can increase their interest in plant-based beverage products. In conclusion, herbal drinks have great potential as safe and effective alternative medicines and can preserve the use of traditional spices in Indonesia.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agoes, A. (2010). Tanaman Ohat Indonesia. Salemba Medika. Jakarta.

Kristanto, P. 2013. Ekologi Industri. Yogyakarta: Andi offset.

Wiyanto. Gimo. 2014. Panen Rupiah dari Ladang Jahe. Yogyakarta: Bhafana publishing. Yuliarti N. 2010. Sehat, Cantik, Bugar dengan Herbal dan Obat Tradisional. Yogyakarta Penerbit Andi

Agustina, M., Sarwili, I., Masyaroh, S., Purnamasari, R., dan Rijaludin, C. (2024). Pemanfaatan Tanaman Herbal Jahe Menjadi Minuman Jahe untuk Meningkatkan Imunitas Tubuh di Era Pandemi Covid-19. 1(1).

Ananda, F., Prayogi Siregar, A., Pranata Pardede, J., Tazmi, A., Nadila, S., Hilman Fikri, M., dan Mulyono, H. (2024). Pembuatan Minuman Herbal Air Serai Sebagai Minuman Kesehatan di Desa Gongsol, Kecamatan Merdeka, Kabupaten Karo. Ikhlas: Jurnal Pengabdian Dosen dan Mahasiswa, 3(2), 1–9. https://doi.org/10.58707/ikhlas.v3i2.982

Chan, E. W. C., dan Tan, L. N. (2024). Antioxidant and Sensory Properties of Thai Herbal Teas with Emphasis on Thunbergia Laurifolia Lindl. chiang mai j. sci.

edy, s., dan ajo, a. (2024). pengolahan jahe instan sebagai minuman herbal di masa pandemik covid - 19. 02(03).

Haryanti, I., Munandar, A., Ilham, I., Yusuf, M., Muhajirin, M., dan Jaenab, J. (2022). Pemanfaatan potensi kunyit di desa raba wawo menjadi jamu kunyit asam sebagai minuman sehat dan kekinian. Jurnal Terapan Abdimas, 7(1), 114. https://doi.org/10.25273/jta.v7i1.10953

Intan, T., Revia, B., dan Erwita, A. (2019). Peningkatan daya saing produsen minuman herbal melalui pembuatan konten kreatif media sosial berbasis pemasaran e-marketing. Jurnal Komunikasi Profesional, 3(2). https://doi.org/10.25139/jkp.v3i2.1982

Komala, O., Ismanto, ., dan Maulana, M. A. (2020). Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Biji Kapulaga Jawa (Amomum compactum Soland. Ex Maton) Terhadap Streptococcus pyogenes. Ekologia, 20(1), 31–39. https://doi.org/10.33751/ekologia.v20i1.1985

Laelasari, I., dan Syadza, N. Z. (2024). Pendampingan Pemanfaatan Jahe (Zingiber officinale) Sebagai Bahan Rempah Dalam Pembuatan Inovasi Makanan Herbal Penambah Immunitas.

Lee, J.-A., Lee, M.-Y., Seo, C.-S., Jung, D. Y., Lee, N.-H., Kim, J.-H., Ha, H., dan Shin, H. K. (2010). Anti-Asthmatic Effects of an Amomum compactum Extract on an Ovalbumin (OVA)-Induced Murine Asthma Model. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 74(9), 1814–1818. https://doi.org/10.1271/bbb.100177

Maulana, I., dan Syari, D. (2023). Edukasi Pembuatan dan Pemanfaatan Tanaman Sereh Sebagai Minuman Kaya Khasiat. 1(3).

Nor, I., Latifah, N., Zamzani, I., Sa’adah, H., Fatmawati, E., Nurhanifah, D., dan Rahma, A. (2023). Pemanfaatan Dan Peningkatan Produktivitas Tanaman Obat Keluarga (Toga) Untuk Minuman Tradisional Herbal Sebagai Imunostimulan. Selaparang: Jurnal Pengabdian Masyarakat Berkemajuan, 7(1), 190. https://doi.org/10.31764/jpmb.v7i1.12281

Nurhayati, A. P. D., Ersandy, A. R. D., Sa’adah, N. N., Setiawan, E., Ashuri, N. M., Indiani, A. M., Wahyudi, A., Rintaningrum, R., dan Wayan, N. (2022). Diversifikasi Produk Herbal Serbuk Instan Jahe Merah dalam Upaya Peningkatan Produktivitas Masyarakat Desa Oro-Oro Ombo, Kota Batu. Sewagati, 6(4), 1–8. https://doi.org/10.12962/j26139960.v6i4.88

Pertiwi, R., Notriawan, D., dan Wibowo, R. H. (2020). Pemanfaatan Tanaman Obat Keluarga (TOGA) Meningkatkan Imunitas Tubuh sebagai Pencegahan COVID-19. Dharma Raflesia : Jurnal Ilmiah Pengembangan dan Penerapan Ipteks, 18(2), 110–118. https://doi.org/10.33369/dr.v18i2.12665

Pudji Widjajati, E., Cattleya P. A. Islami, M., dan Pratiwi, A. L. (2023). Pengolahan Minuman Herbal Panjare Untuk Menambah Pendapatan Warga Desa Kembangbelor. Jurnal Pengabdian Kolaborasi dan Inovasi IPTEKS, 1(6), 780–785. https://doi.org/10.59407/jpki2.v1i6.153

Ratnasari, T., Sulistiyowati, H., dan Setyati, D. (2022). Identifikasi Bioprospeksi Senyawa Aktif Terkandung Dalam Bahan Baku Sirup Herbal Kube Minuman Herbal Resort wonosari Taman Nasional Meru Betiri. Agropross : National Conference Proceedings of Agriculture, 517–523. https://doi.org/10.25047/agropross.2022.323

Setyawan, A. D., Wiryanto, W., Suranto, S., Bermawie, N., dan Sudarmono, S. (1970). Short Communication:Comparisons of isozyme diversity in local Java cardamom (Amomum compactum) and true cardamom (Elettaria cardamomum). Nusantara Bioscience, 6(1). https://doi.org/10.13057/nusbiosci/n060114

Sinarsih, N. K., dan Anton, S. S. (2022). Kajian Kimia Wedang Uwuh Sebagai Minuman Kesehatan Herbal Tradisional. Jurnal Yoga dan Kesehatan, 5(1), 1–13. https://doi.org/10.25078/jyk.v5i1.833

Sukandar, D., S. Hermato, E. R. Amelia dan M. Zaenudin. (2015). Aktivitas Biji Kapulaga (Amomum compactum Sol. Ex Maton). Jurnal Kimia Terapan Indonesia. 17 (2): 119-129.

Kristanto, P. 2013. Ekologi Industri. Yogyakarta: Andi offset.

Wiyanto. Gimo. 2014. Panen Rupiah dari Ladang Jahe. Yogyakarta: Bhafana publishing. Yuliarti N. 2010. Sehat, Cantik, Bugar dengan Herbal dan Obat Tradisional. Yogyakarta Penerbit Andi.

Downloads

Published

2023-10-31

How to Cite

Nurvazila Virdaus, Tina Warasari, Laela Najmi, Anis Syakiratur Rizki, Husnul Budiatman Dani, & Firman Ali Rahman. (2023). Pemanfaatan Tanaman Herbal Sebagai Obat Tradisional Untuk Kesehatan Masyarakat Di Jempong Timur, Kecamatan Sekarbela, Kota Mataram. Aksi: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 11-20. https://doi.org/10.71024/aksi.2024.v1i1.7