Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pelatihan Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Di Jempong Baru Kecamatan Sekarbela Kota Mataram Nusa Tenggara Barat
DOI:
https://doi.org/10.71024/aksi.2024.v1i1.31Keywords:
Coconut, Community, Training, Virgin Coconut OilAbstract
Virgin Coconut Oil (VCO) is a processed product originally from Indonesia made from fresh coconut meat which is processed at low temperatures or without heating, so that the important contents of the oil can still be maintained. This training activity aims to provide knowledge and skills to the people of East Jempon, Sekarbela District, Mataram City, about making Virgin Coconut Oil (VCO) as an effort to improve economic welfare. The training was carried out through seminars and direct practice involving participants in the natural VCO production process without heating. The results of the training showed that the community was able to understand the technique of processing coconut into VCO and its health benefits. In addition, this training provides opportunities for the community to develop small businesses based on VCO products. Making VCO naturally produces high-quality products, is not rancid, and has a long shelf life. Thus, this training has succeeded in improving the skills and knowledge of the community in processing coconut into products of high economic value.
Downloads
References
Anwar, C. dan Salima, R. (2016). Perubahan Rendemen dan Mutu Virgin Coconut Oil (VCO) pada Berbagai Kecepatan Putar dan Lama Waktu Sentrifugasi.(Jurnal Teknotan). Vol. 10. No.2. hal. 58
Ariyani, S. B., Ratihwulan, H., & Asmawit, A. (2021). Kualitas produk virgin coconut oil (VCO) menggunakan teknik mekanik skala industri rumah tangga. Indonesian Journal of Industrial Research, 13(2), 133-142.
Hakim, M. Z. F., Handayani, W. A. F., Fauziah, S. N., & Haryanto, H. (2020). Kajian: karakter, proses dan potensi virgin coconut oil (VCO) sebagai pangan fungsional. Journal of Science, Technology and Entrepreneur, 2(2).
Harianingsih, H., & Kusumaningrum, M. (2018). Pelatihan Pembuatan Virgin Coconut Oil (Vco) Di Patemon Gunungpati Semarang. Abdimas Unwahas, 3(1).
Kolo, M. M., & Batu, M. S. (2023). Pelatihan pembuatan Minyak Kelapa Murni (Virgin coconut oil) Menggunakan Metode Endapan/Pendiaman Di Kelompok Tani Efata Desa Sunsea Kecamatan Naibenu Kabupaten Timor Tengah Utara: Pelatihan pembuatan Minyak Kelapa Murni (Virgin coconut oil) Menggunakan Metode Endapan/Pendiaman Di Kelompok Tani Efata Desa Sunsea Kecamatan Naibenu Kabupaten Timor Tengah Utara. Bakti Cendana, 6(1), 26-36.
Kusuma, M. A., & Putri, N. A. (2020). Asam lemak virgin coconut oil (VCO) dan manfaatnya untuk kesehatan. Jurnal Agrinika: Jurnal Agroteknologi dan Agribisnis, 4(1), 93-107.
Marlina, Wijayanti, D., Yudiastari, I. P., Safitri, L. (2017). Pembuatan Virgin Coconut Oil dari Kelapa Hibrida menggunakan metode Penggaraman Dengan NaCl dan Garam Dapur, Jurnal Chemurgy, 1(2), 7-12
Nofi Susanti, Ridwan Z., (2023). Pelatihan Pembuatan Minyak Virgin Coconut Oil (Vco) Kepada Masyarakat Desa Dolok Manampang. Communnity Development Journal. Vol.4 (3): 6883-6888
Radhiah, A., Martunis, M., & Erika, C. (2022). Karakteristik fisikokimia dari virgin coconut oil (VCO) yang diproduksi dengan metode penggaraman dan fermentasi menggunakan ragi roti. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 7(2), 431-436.
Setyorini, A. A., & Lusiani, C. E. (2022). Kualitas Virgin Coconut Oil (Vco) Hasil Fermentasi Selama ≥ 24 Jam Menggunakan Ragi Roti Dengan Konsentrasi Nutrisi Yeast 6%. DISTILAT: Jurnal Teknologi Separasi, 8(2), 377-384.
Syah, A. N. A. (2005). Perpaduan Sang Penakluk Penyakit : VCO + Buah Minyak Merah. Agromedia Pustaka, Jakarta.
Wahyuningsih, E. S., & Nursidiq, K. M. (2023). Pembuatan Vco Dan Manfaatnya Bagi Kesehatan Di Desa Kosambibatu, Cilebar, Karawang, Jawa Barat. Prosiding Konferensi Nasional Penelitian Dan Pengabdian Universitas Buana Perjuangan Karawang, 3(1), 1603-1611.
Widyaningrum, M., & Deda, C. (2024). Pelatihan Pengolahan Minyak VCO Bagi Peningkatan Kesejahteraan Masyarakat. Madaniya, 5(2), 555-562.